Winterreizen
MUGGEN.jpg

Muggen: een plaag? Of...

verboden voor muggen
care plus deet anti muggen
fjallraven g1000 anti muggen

De grootste lastposten in Noord Scandinavië en Lapland zijn het kleinst: muggen! Het vooroordeel dat hordes muggen iedere vakantie in Lapland tot een hel zouden maken is schromelijk overdreven. Lapland is het land van water en meren. Dat trekt miljoenen muggen aan, maar gelukkig alleen gedurende een aantal weken in de zomer. En het hangt sterk af van het feit of de zomer nat of droog is. Bovendien kan de muggenactiviteit per week variëren. Muggen zijn er van begin juli tot half augustus... en dat is nu net de belangrijkste vakantietijd!

Troost je echter met de gedachten dat alleen de vrouwtjes steken, dat scheelt toch alweer 50%! Muggen komen het meest voor in vochtige windstille gebieden. Daarom is het raadzaam om niet vlakbij het water te kamperen. In Lapland komen naast gewone muggen ook de minuscule knutjes voor.

De 'luchtbrigade' houdt van argeloze toeristen. Het is daarom raadzaam om je goed tegen muggenbeten te beschermen. De beten zijn weliswaar niet gevaarlijk, maar wie muggen hun gang laat gaan kan last krijgen van het gif. Denk hierbij aan opgezwollen polsen en enkels.

SMEREN MET ANTI-INSECT
Care Plus® Deet is het sterkste insectenwerende middel dat verkrijgbaar is en dat wijzelf met veel succes gebruiken. DEET is effectief tegen stekende 
insecten (muggen, knutjes, midges,
 steekvliegen), maar ook tegen teken. Het is 
geschikt voor zowel tropische bestemmingen als
 voor Europese gebieden. Care Plus® Deet 
is al vaak als beste getest door de Consumentenbond.

Het percentage DEET is bepalend voor de werkingsduur van het insectenwerende middel. Je kunt zelf kiezen of je een gel, spray of lotion het prettigst vindt. Care Plus® adviseert een DEET percentage tussen de 30% en 50%. Een insectenwerend middel met een DEET percentage onder de 30% is nl. niet effectief genoeg en een percentage boven de 50% geeft geen meerwaarde.

Gebruik je liever een product zonder deet? Dan heeft Care Plus de Anti-Insect Natural spray. Dit is een natuurlijke spray o.b.v. limoen en eucalyptus.

EEN SOK OM MUGGEN TEGEN TE HOUDEN
De Care Plus® Bugsox Adventure is een technische naadloze sok geschikt voor wandelingen en hikings in elk type terrein. Het gebruik van Coolmax zorgt ervoor dat de voet droog en comfortabel blijft aanvoelen, waardoor de kans op blaren verkleint. De voet blijft schoon en fris door het gebruik van het natuurlijke bamboegaren, dat een natuurlijke antibacteriële werking heeft. De Healthguard™-behandeling zorgt ervoor dat je ongestoord kunt genieten; muggen en teken blijven op een afstand.

Je kunt ook zelf nog de volgende voorzorgsmaatregelen treffen:

  • Zorg dat je niet teveel zweet en draag lichtgekleurde losse kleding. Muggen zijn namelijk dol op donkere strak zittende kleding! Onze sponsor Fjällräven heeft een goede outdoor muggenproof kledinglijn met G-1000.
  • Zorg voor extra fijn muggengaas om. bijvoorbeeld je gezicht te bedekken.
  • Rookspiralen, verkrijgbaar bij de lokale supermarkt, en het opsteken van vuur helpt vooral in de vrije natuur als muggenverjager.
  • Douche 's avonds i.p.v 's morgens, muggen zijn echt dol op verse, frisse luchtjes!
  • De sauna neutraliseert je lichaamsgeuren, dit maakt je erg oninteressant voor de mug. Vroeger ging men in de sauna voordat ze op jacht ging. Zo konden de wilde dieren hen niet ruiken!
  • Smeer je vooral 's avond goed in met een muggenmiddel met DEET.
  • Blijf rustig! Een wild om zich heen slaande toerist is een veel grotere attractie voor een mug [én de lokale bevolking] dan een rustig blijvend persoon.


...en als de Scandinaviërs kunnen leven met de muggen, waarom zouden wij dat dan niet kunnen?