Winterreizen
LAPLAND_ZOMER_SEOZOEN.jpg

De 6 seizoenen van Lapland

juhannus midzomernacht
hiken lapland zomer
bessen plukken
ruska herfst
Lapland scandinavie noorderlicht herfst

Anders dan in Nederland is een jaar in Lapland onder te verdelen in 6 seizoenen. De winter bestaat uit 'diepste winter' en 'vroeg voorjaar'. Daarna komt er de lente, de zomer, de Ruska (herfst) en de Kaamos (vroege najaar). Voor onze zomerreizen concentreren wij ons gemakshalve even op de 3 seizoenen vanaf eind april.

Lente (eind april – eind juni)
Het ontwaken van de natuur dat onder een smeltend sneeuwlandschap vandaan komt is kenmerkend voor de lente. Met behulp van de bijna altijd aanwezige zon verdwijnt de laatste sneeuwlaag in rap tempo en komt de natuur weer in knop. Rivieren van smeltwater welke uit de bergen en heuvels naar de lager gelegen gebieden stroomt, zorgen ervoor dat de meren openbreken. De temperaturen zijn sterk wisselend met een gemiddelde van ca. 15 graden, maar kunnen vanwege het vele vocht echter nog wel fris zijn.

Vooral voor de liefhebbers van vogels is dit een interessante periode vanwege de migratie van vele bijzondere vogelsoorten vanuit de hele wereld richting het Noorden. Maar ook voor de andere diersoorten breekt een belangrijke tijd aan. Beren ontwaken uit hun winterslaap, Het rendierjaar gaat van start met nieuw leven en de muggen laten rond half juni van zich horen.

In de derde week van juni is het Midzomernacht (Juhannus) feest. Dit 'feest van het licht' wordt op vele plaatsen gevierd met speciale programma’s en festiviteiten in de open lucht.

Zomer (eind juni – eind augustus)
De middernachtzon verlicht tot ca. eind juli een landschap dat volledig in bloei staat. De natuur compenseert duidelijk de tekortkoming van licht en groei gedurende de lange winter. Vanaf eind juli verdwijnt de zon weer achter de horizon, maar echt donkere nachten kun je pas vanaf begin september weer verwachten. Vanwege het landklimaat kunnen de temperaturen behoorlijk oplopen. 25 Graden of meer is geen uitzondering, maar zorg er voor dat je niet verrast wordt door een plotselinge koudere temperatuur. Rond eind augustus kan soms de herfst al een vroege intrede doen.

Nadat eind juni de rendieren gemerkt zijn lopen deze allen (zo’n 200.000) weer in de vrije natuur rond omdat er voldoende voedsel te vinden is. In de zomer kun je de lokale bevolking vooral vinden bij de rivieren of de visrijke meren waar zij hun vakantie doorbrengen bij hun zomerhuisje. Naast vissen is ook het plukken van bessen en paddenstoelen een populaire bezigheid. De zomerperiode is ideaal om in alle vrijheid te reizen. De meeste services zijn ingesteld op bezoekers en vanwege de middernachtzon lijkt het wel alsof de dag nooit ophoudt! Dit levert vaak ook een veilig gevoel op.

Ruska (september – oktober)
Een van de kortste seizoenen is waarschijnlijk de herfst (Ruska), waarbij de zomer nogal abrupt wordt afgebroken bij de eerste nachtvorst. Hierdoor kleuren de bladeren van de bomen en struiken in de meest prachtige gele en rode tinten. Doordat dit zo intens gebeurt lijkt het of het landschap in vuur en vlam staat! Helaas is dit slechts voor enkele weken. Een ideale periode voor wandelaars, fotografen en andere liefhebbers van de natuur. Dit komt mede door de vogeltrek die weer plaatsvindt richting het zuiden. Doordat de nachten langzaam weer langer worden laten de ook eerste Noorderlichten zich weer zien!

Met de eerste nachtvorst kunnen ook de eerste sneeuwvlokken vallen, maar het is nog niet koud genoeg voor de sneeuw om op de grond blijft liggen. De combinatie van gekleurde herfstbladeren met sneeuwkristallen leveren vaak prachtige foto’s op.