Muggen: een plaag? Of...

De grootste lastposten in (Noord) Scandinavië zijn het kleinst: muggen! Het vooroordeel dat hordes muggen iedere vakantie in Scandinavië tot een hel zouden maken is echter nogal overdreven. In Scandinavië zijn er weliswaar veel water en meren en dat trekt miljoenen muggen aan, maar alleen gedurende een aantal weken in de zomer. Het aantal muggen hangt sterk af van het feit of de zomer nat of droog is. Bovendien kan de muggenactiviteit per week variëren. 


Muggen komen het meest voor in vochtige, windstille gebieden. Daarom is het raadzaam om niet vlakbij het water te kamperen. In het Noorden van Scandinavië (Lapland) komen naast gewone muggen ook de minuscule knutjes voor. De 'luchtbrigade' houdt van argeloze toeristen. Het is daarom raadzaam om je goed tegen muggenbeten te beschermen. De beten zijn weliswaar niet gevaarlijk, maar wie muggen hun gang laat gaan kan last krijgen van het gif. Denk hierbij aan opgezwollen polsen en enkels.

Smeren met anti-insect
Deet werkt over het algemeen het beste. Care Plus® Deet is het sterkste insectenwerende middel dat verkrijgbaar is en dat wijzelf met veel succes gebruiken. DEET is effectief tegen stekende insecten (muggen, knutjes, midges, steekvliegen), maar ook tegen teken. Het is geschikt voor zowel tropische bestemmingen als voor Europese gebieden. Care Plus® Deet is al vaak als beste getest door de Consumentenbond.


Het percentage DEET is bepalend voor de werkingsduur van het insectenwerende middel. Je kunt zelf kiezen of je een gel, spray of lotion het prettigst vindt. Care Plus® adviseert een DEET percentage tussen de 30% en 50%. Een insectenwerend middel met een DEET percentage onder de 30% is nl. niet effectief genoeg en een percentage boven de 50% geeft geen meerwaarde.Gebruik je liever een product zonder deet? Dan heeft Care Plus de Anti-Insect Natural spray. Dit is een natuurlijke spray o.b.v. limoen en eucalyptus.

Je kunt ook zelf nog de volgende voorzorgsmaatregelen treffen:Troost je maar met de gedachten dat alleen de vrouwtjes steken, dat scheelt toch alweer 50%! En… als de Scandinaviërs kunnen leven met de muggen, kunnen wij dat toch ook?