Noord Scandinavië is groot en zeker bij een beperkte reistijd van 8 dagen wil je natuurlijk zo effectief mogelijk je tijd indelen en geen highlights missen! Om je op weg te helpen vind je hieronder een tweetal routesuggesties door Noord Scandinavië. Of je nu op pad gaat met een minicamper of gaat kamperen, met deze routes zul je veel highlights van het hoge noorden aandoen.

Onderstaande routes zijn gebaseerd op een reis van 8 dagen.

1. Cultuur route

2. Natuur route

CULTUUR ROUTE - START ROVANIEMI FINLAND
1.491km (Gemiddeld 186km p.d. bij 8 dagen)
Cultuurroute noord scandinavie
DAG 1. ROVANIEMI – LUOSTO (111 KM via E75 en 962)

Nadat je de huurauto hebt opgehaald op de luchthaven van Rovaniemi rij je in ca. 1,5 uur via de E75 naar Luosto. Maar zeker wanneer je met kinderen reist, mag je eerst een bezoek aan de kerstman niet overslaan! Op nog geen tien minuten rijden vanaf de luchthaven kom je namelijk langs Santa Village, de woonplaats van de kerstman dat precies op de poolcirkel ligt. Ook hartje zomer kun je de kerstman gewoon bezoeken.

In Luosto kun je een bezoek brengen aan de laatste nog in dienst zijnde Amethistenmijn in Europa. Vanaf het parkeerterrein voert een wandeling van ca. 3 km door het moeras en de bossen van het National Park je richting de open mijn. Bij helder weer kun je vanaf deze prachtige hoger gelegen plek zelfs tot in Rusland kijken! Bij de mijn krijg je een presentatie over deze bijzondere edelsteen en leer je over de geologie van Lapland evenals de Sami mythen die rond de steen bestaan. Na afloop kun je zelf graven naar je eigen gelukssteen.

DAG 2. LUOSTO – INARI (240 km via E75)
Vanaf Luosto rij je via de E75 naar het noorden richting Inari. Onderweg passeer je eerst Sodankylä en Tankavaara. In Sodankylä staat de oudste kerk van Lapland, gemaakt van hout in 1689. Het is de moeite waard om hier even te stoppen, de kerk is namelijk zeer goed bewaard gebleven en geeft je een glimp op het verleden van Lapland.


Tankaavaara is het zuidelijkste toegangspunt voor Nationaal Park Urho Kekkonen, maar staat vooral bekend vanwege 'Tankavaara Gold Village' dat bestaat uit een museum, spoorlijntje, café-restaurant en hotel. In Tankavaara wordt sinds 1934 goud gevonden en het goudmuseum toont de geschiedenis van het goudzoeken van Lapland en de rest van de wereld. In de zomermaanden kun je hier zelf in de rivier je geluk beproeven en goud 'pannen'. Wat je vindt mag je meenemen.

Een groot gedeelte van de inwoners van Inari is van Samische afkomst en het dorp is dan ook het centrum van de Finse Samen cultuur. Niet zo gek dus dat je hier het Sami museum 'SIIDA' vindt, dat bestaat uit een openluchtmuseum, een museum over de Samen cultuur en het Noord-Lapland natuurcentrum. Het hele jaar door zijn er wisselende tentoonstellingen over cultuur, kunst en natuur.

NOORWEGEN
DAG 3. INARI – KARASJOK (117 km via E75 en weg 92)
Net over de grens met Noorwegen ligt aan de oever van de karasjokrivier het gelijknamige stadje Karasjok. Karasjok is de hoofdplaats van de Noorse Samen en het culturele middelpunt van Finnmark, de meeste inwoners zijn van Sami afkomst. Hier bevinden zich dan ook de belangrijkste Sami instellingen, zoals bijvoorbeeld het parlement van de Samen, de Samiske Samlinger (Museum voor Samische kunst) en het Sami Kunstnersenter (Het Centrum voor Samische kunst) en nog veel meer.

DAG 4. KARASJOK - NOORDKAAP (265 km via E69 en E6)
De Noordkaap aan de Barentszzee wordt traditioneel beschouwd als het noordelijkste puntje van Europa en ligt op het eiland Magerøya op 71° 10' 21" NB. Vanaf hier is het nog 'maar' zo'n 2080 km tot de Noordpool. Deze bijzondere plek wordt druk bezocht door toeristen, maar liefst zo'n 1000 mensen per dag en bovendien betaal je een forse entreeprijs. Het is een bestemming die je natuurlijk niet mag missen, maar wie de échte Noordkaap wil bezoeken zal een stukje moeten lopen. Vanaf een parkeerplaats ca. 8 km voor de Noordkaap brengt een gemarkeerde route je naar 'Kap Knivskjellodden'. Deze bestemming ligt 1.5 km noordelijker dan de Noordkaap en is daarom het échte Noordelijkste punt van Europa. De route is 18 km heen en terug en vanwege de lengte van de wandeling een veel rustigere bestemming. Op deze bijzondere locatie wil je natuurlijk je tentje opzetten onder de middernachtzon!

DAG 5. NOORDKAAP – ALTA (236 km via E6 en E45)
Alta is de grootste stad van de provincie Finnmark en vooral bekend vanwege de rotstekeningen die hier gevonden zijn. De oudste tekeningen zijn meer dan 7000 jaar oud en staan tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst. Een bezoek aan het World Heritage Rock Art Museum mag dan ook niet ontbreken! Een 3 km lange wandeling vanaf het museum brengt je langs de rotstekeningen. Het prachtige uitzicht over het Altafjord is meteen een leuk extraatje. Binnen in het museum zijn verschillende exposities over o.a. de rotstekeningen, de prehistorie in Finnmark en de religie van de Samen.

DAG 6. ALTA – KAUTOKEINO (130 km via weg 93 en E8)
Op de weg terug naar Finland passeer je Kautokeino dat bekend staat als het gebied waar de Samen hun rendierkuddes houden, een derde deel van de bevolking leeft hier van het houden van rendieren. De belangrijkste bezienswaardigheid is 'Juhls' silvergallery'. Frank en Regine Juhl vestigden in de jaren 50 hier de eerste zilversmederij van Lapland. Het echtpaar vervulde een belangrijke rol binnen de Sami gemeenschap door het maken en repareren van sieraden van de Samen. Als je wilt kun je hier een gratis rondleiding krijgen door de gallery. Je ziet hier niet alleen zilver, maar ook schilderijen en oude gebruiksvoorwerpen van de Samen. Tegenover de gallery ligt het messenatelier van Josef Per Buljo waar hij traditionele messen en producten van hout en leer maakt en verkoopt.

FINLAND
DAG 7. KAUTOKEINO – LEVI (219 kilometer via weg E45, 93 en 79)
Levi is een groot en trendy skigebied en een populaire winterbestemming, maar ook in de zomer is het een goede bestemming voor sportieve activiteiten zoals wandelen, quadriden, kanoën, mountainbiken, raften en paardrijden. Met de gondelbaan kun je naar de top van de berg voor een mooi uitzicht vanaf het panoramarestaurant. Je kunt wandelend weer naar beneden, of voor wie dat niet snel genoeg gaat is de rodelbaan een goed alternatief.
Ten zuiden van Levi ligt Kaukonen, hier bevindt zich het Reidar Särestöniemi kunstmuseum. Reidar Särestöniemi was een excentrieke Lapse schilder en wordt beschouwd als een van de grootste Finland-Lapse kunstenaars in de hele geschiedenis van Finland.

DAG 8. LEVI – ROVANIEMI AIRPORT (173 km via weg 79)
Helaas, aan al het mooie komt een eind! Op de afgesproken datum lever je de auto met kampeeruitrusting of minicamper in op de luchthaven van Rovaniemi en is het tijd om aan boord te gaan van het vliegtuig naar Amsterdam. Maar wel met een heleboel mooie ervaringen rijker!



NATUUR ROUTE - START ROVANIEMI FINLAND
1.752km (Gemiddeld 219km p.d. bij 8 dagen)
NAtuurroute Noord Scandinavie
DAG 1. ROVANIEMI – PYHÄTUNTURI (129 KM via E75 en 962)

Nadat je de huurauto hebt opgehaald op de luchthaven van Rovaniemi rij je in ca. 1,5 uur naar het Pyhä-Luosto National Park. In Luosto kun je een bezoek brengen aan de laatste nog in dienst zijnde Amethistenmijn in Europa. Vanaf het parkeerterrein voert een wandeling van ca. 3 km door het moeras en de bossen van het National Park je richting de open mijn. Bij helder weer kun je vanaf deze prachtige hoger gelegen plek zelfs  tot in Rusland kijken! Bij de mijn krijg je een presentatie over deze bijzondere edelsteen en leer je over de geologie van Lapland evenals de mythen die rond de steen bestaan. Na afloop kun je zelf graven naar je eigen gelukssteen.

Iets verder naar het zuidoosten ligt Pyhä, in de winter een populaire wintersportbestemming voor de Finnen zelf, maar in de zomer is het een goed startpunt voor diverse wandelingen door het National Park. Voor liefhebbers van een stevige klim is de tocht over de Noitatunturi, de hoogste top (540m) in de regio, een leuke pittige uitdaging. Vanaf hier is het uitzicht prachtig en kan op heldere dagen zo’n honderd kilometer ver gekeken worden. De andere tocht voert door de Isokuru, een prachtige canyon met een bijzondere geologische geschiedenis. Aan het einde van de vallei is er een waterval. Ook dit is een stevige klim, maar er zijn onderweg veel rustplekken met een geweldig uitzicht.
Tip: breng na afloop een bezoek aan het National Park Centre ‘Naava’, waar veel te zien is over het National Park, de geologie en de geschiedenis van de regio. Ook leuk voor kinderen.

Dag 2a. PYHÄTUNTURI – SAARISELKÄ (188 KM via E75)
Saariselkä is het meest noordelijk gelegen skicentrum van Finland. In de zomer is het echter een perfecte uitvalsbasis om het aangrenzende Nationaal Park ‘Urho Kekkonen’ te ontdekken. Je kunt er eindeloos wandelen door de uitgestrekte bossen en over het toendra-achtige gebergte. Er zijn talloze trails uitgezet, van korte dagtochten tot meerdaagse trekking-routes. Breng een bezoek aan het toeristenbureau in Saariselkä voor meer informatie over het National Park en de georganiseerde activiteiten.

DAG 2b. SAARISELKÄ - INARI (69km via E75)

Inari is gelegen aan het gelijknamige Inarimeer, een van de grootste en meest afgelegen meren van Finland. Langs het meer lig het toeristenbureau waar je kano’s, kajaks en mountainbikes kunt huren. Je kunt er ook voor kiezen om aan boord te gaan van de MS Inari II voor een tocht over het Inarimeer. De boot meert aan bij het rotseilandje Ukonkivi wat vroeger een heilige plaats was voor de samen. Hier brachten de Samen allerlei offers in de hoop op een goede jacht. Een beklimming naar de ‘top’ (30m) is de moeite waard, vanaf hier heb je namelijk een mooi uitzicht over het meer.

Lemmenjoki is het grootste National Park van Finland en een van Laplands bekendste goudwinningsgebieden sinds 1945. Vandaag de dag wordt er op ca. 60 plekken nog steeds naar goud gezocht! Een goed startpunt voor wandeltochten door Lemmenjoki is Njurgulahti, ca. 50 km rijden vanaf Inari via weg 955. Na 35 km neem je de afslag naar recht naar Lemmenjoki. Na 10 km vind je een bezoekerscentrum, twee café’s en een camping. Twee keer per dag vetrekken vanaf hier lange houten kerkboten voor een bootocht over de Lemmenjoki rivier, eindpunt is Kultahamina (goudhaven). Halverwege kun je ook uitstappen bij de Ravadasköngäs waterval. Langs de oever van de rivier starten verschillende wandelroutes, bijvoorbeeld de ‘Gouddelversroute’ (1- tot 3-daagse wandeling), die je langs een van Finlands beroemste goudwinningsgebieden voert.



NOORWEGEN

DAG 3. INARI – LAKSELV (257 km via weg 92 en E6)

Het nationaal park Stabbursdalen ligt in het noorden van Noorwegen en heeft een zeer gevarieerd landschap met kale bergtoppen, hoogvlaktes begroeid met naaldbomen en nauwe ravijnen met een enkele waterval. Doordat er in het park zoveel bomen groeien is het een oase van groen in het verder vrij kale toendralandschap. Iets ten noorden van Lakselv vind je het parkinformatiecentrum en een natuurmuseum. waar je een film kunt kijken over de natuur van Finnmark (de provincie waarin het National Park ligt). De camping dat tegenover het museum ligt vormt een goed startpunt voor diverse wandelingen door het natuurgebied. Een andere mogelijkheid is om ca. 2km ten zuiden van het natuurmuseum via een onverharde weg van 6 km naar een informatiepaneel te rijden. Liefhebbers van een pittige klim lopen vanaf hier naar de top van de Binalvárri (527m), een makkelijkere wandeling is die naar de waterval Rørkulpen.

DAG 4. LAKSELV – NOORDKAAP (190 km via E6 en E69
De Noordkaap aan de Barentszzee wordt traditioneel beschouwd als het noordelijkste puntje van Europa en ligt op het eiland Magerøya op 71° 10' 21" NB. Vanaf hier is het nog ‘maar’ zo’n  2080 km tot de Noordpool. Deze bijzondere plek wordt druk bezocht door toeristen, maar liefst zo’n 1000 mensen per dag en bovendien betaal je een forse entreeprijs. Het is een bestemming die je natuurlijk niet mag missen, maar wie de échte Noordkaap wil bezoeken zal een stukje moeten lopen. Vanaf een parkeerplaats ca. 8 km voor de Noordkaap brengt een gemarkeerde route je naar ‘Kap Knivskjellodden’. Deze bestemming ligt 1.5 km noordelijker dan de Noordkaap en is daarom het echte Noordelijkste punt van Europa. De route is 18 km heen en terug en vanwege de lengte van de wandeling een veel rustigere bestemming. Op deze bijzondere locatie wil je natuurlijk je tentje opzetten onder de middernachtzon!



DAG 5. NOORDKAAP – ALTA (23 km via E6)

Alta is de grootste stad van de provincie Finnmark en vooral bekend vanwege de rotstekeningen die hier gevonden zijn. De oudste tekeningen zijn meer dan 7000 jaar oud en staan tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst. Een bezoek aan het World Heritage Rock Art Museum mag dan ook niet ontbreken! Een 3 km lange wandeling vanaf het museum brengt je langs de rotstekeningen. Het prachtige uitzicht over het Altafjord is meteen een leuk extraatje. Binnen in het museum zijn verschillende exposities over o.a. de rotstekeningen, de prehistorie in Finnmark en de religie van de Samen.

FINLAND

DAG 6. ALTA – KILPISJÄRVI (312 km via E6 en E8)
Net over de grens met Finland passeer je het stadje Kilpisjärvi. Drie keer per dag vaart een boot vanaf het Kilpisjärvi wandelcentrum naar het uiterste puntje van het meer vanwaar je naar het drielandenpunt van Noorwegen, Finland en Zweden loopt (3km). Je kunt met de boot weer mee terug, of zelf terug lopen. Deze 14 km lange route voert je door ‘Mallan Luonnonpuisto’, een beschermd natuurgebied dat uniek is door de jonge geologie van de regio en de kalkhoudende bodem waar zeldzame plantensoorten op kunnen groeien.

Een andere mooie wandeling en pittige klim vanaf Kilpisjärvi wandelcentrum is de wandeling naar de top van de berg Saana (1029m), een heilige berg voor de Samen. Eventueel kun je na de klim en afdaling rondom de berg lopen, deze tocht is 20 km lang.



DAG 7. KILPISJÄRVI - LEVI (263 km via de E8 en weg 79)

Het National Park Pallas-Yllästunturi bestaat uit een 100 km lange keten van bergruggen. De hoogste berg is de Taivaskero (807m). In het National Park vind je drie bezoekerscentra, namelijk in Kittilä, Hetta-Enontekiö en in Pallas, van hieruit starten diverse wandelingen. De populairste wandelroute van het National Park is de goedgemarkeerde Hetta-Pallas trail, een drie- of vierdaagse wandelroute van 55 km van Hetta naar Pallas. Langs de route staan schuilhutjes of overnachtingshutten. Je eigen uitrusting en tentje meenemen kan natuurlijk ook!
Levi
Levi is een groot en trendy skigebied en een populaire winterbestemming, maar ook in de zomer is het een goede bestemming voor sportieve activiteiten zoals wandelen, quadriden, kanoën, mountainbiken, raften en paardrijden. Met de gondelbaan kun je naar de top van de berg voor een mooi uitzicht vanaf het panoramarestaurant. Je kunt wandelend weer naar beneden, of voor wie dat niet snel genoeg gaat is de rodelbaan een goed alternatief.

DAG 8. LEVI – ROVANIEMI AIRPORT (173 km via weg 79)

Helaas, aan al het mooie komt een eind! Op de afgesproken datum lever je de auto met kampeeruitrusting in op de luchthaven van Rovaniemi en is het tijd om aan boord te gaan van het vliegtuig naar Amsterdam. Maar wel met een heleboel mooie ervaringen rijker!