Lapland wandelreis

Wandelreis door 3 nationale parken in Lapland!

Dag 1 Reisdag

Jouw avontuurlijke week begint middels een Finnair vlucht van Amsterdam via Helsinki naar Rovaniemi Airport. Vanaf de luchthaven word je opgehaald door een begeleider van Scandinavian Summersports. Hier ontmoet je ook de medereizigers van jouw mooie wandelreis. Gezamelijk vertrekken jullie richting de lodge in Pyhä. Hierbij passeren we de Poolcirkel wat natuurlijk even een stopje waard is! Tijdens de rit van ca. 1,5 uur rijden we door een landschap met veel bomen en meren ...en we komen vast de eerste rendieren al tegen!

We zullen waarschijnlijk net na de middag bij de lodge arriveren. Hier genieten we eerst van een lekkere soeplunch waarna er tijd is om de kamers te betrekken en de omgeving rond te lodge te verkennen. Ook is er ‘s middags nog tijd voor een supermarktbezoek.

Rond 19:00 uur schuiven we aan tafel voor een heerlijk dinerbuffet en nemen we de eerste wandeling van morgen door. Daarna wellicht nog even naar buiten want doordat de nachten alweer langer zijn is het heel goed mogelijk om Noorderlicht te zien in deze periode!

Note: Elke avond kun je genieten van een heerlijk dinerbuffet met lokale specialiteiten als zalm en rendiervlees. Ook nemen we dagelijks de wandeling van de volgende dag door

Dag 2 Wandeling in het Pyhä-Luosto National Park - ca 12-15 km (Pyhä)

Na het ontbijt trekken we de wandelschoenen aan en gaan we op pad voor de eerste wandeling. Deze vindt plaats in het nabij gelegen Pyhä-Luosto National Park. We lopen hierbij eerst langs de skiberg met prachtige vergezichten om vervolgens een eeuwen-oud bos in te duiken. We stoppen bij de Karhunjuomalampi wat offcieel ‘drinkplaats voor de beren’ betekent. Hier maken we vuur en bereiden we koffie/thee en grillen een worstje voor de lunch. Hierna zijn er twee mogelijkheden welke naar weersomstandigheid en fysiek aangepast zal worden.

Optie 1 is een route door een prachtige oude kloof. Optie 2 is een zwaardere en langere tocht over de hoogste berg in de omgeving. In basis gaan we uit van optie 1 door de Isokuru-kloof, geologisch gezien een prachtige plek! We lopen deels over plankieren, passeren een voor de Sami heilige waterval, lopen langs beekjes en imposante rotspartijen. Uiteindelijk komen we weer uit in een bosgedeelte en lopen we door richting het moeras. Hier lopen we naar een vogel uitkijktoren en hebben een prachtig uitzicht op de bergketen van het National Park. Vanaf hier gaat de route terug richting Pyhä. We bezoeken eerst nog even het National Park Centre voordat we de terugtocht richting de lodge aanvangen. Na het diner is de sauna bij het meer voor ons opgewarmd. Zo kunnen we heerlijk de spieren ontspannen en uiteraard even een lekkere frisse duik maken in het grote meer van Pyhä!

Note: De begeleider zorgt deels voor de lunch (koffie/thee/worstjes/snacks etc.) Zelf kun je daarnaast dagelijks bij het ontbijt een lunchpakket maken zodat je hier niet afhankelijk van bent. Loop je graag met stokken? Dan kun je deze kostenloos van ons lenen!

Dag 3 Vrij te besteden dag

Vandaag is een vrij te besteden dag. Je hoeft je zeker niet te vervelen want rondom de lodge is er veel te beleven. Je kunt een bootje pakken om een rondje op het meer te varen. Of meer uitdaging zoeken op een SUP plank. Er hangt een slackline (soort evenwichtskoord) of je kunt eventueel een hengeltje uitgooien. Kortom, genoeg te doen. Wil je liever nog op pad, dan kun je een fiets pakken en zelf de omgeving verkennen. De begeleider helpt je graag met wat leuke bezoektips.

Dag 4 Wandeling Oulanka National Park - ca 12 km

Vandaag rijden we eerst in ca 2 uur met onze eigen transferbus oostwaards richting het Oulanka National Park dat aan de Russische grens ligt. We lopen hier een deel van de bekende 80km lange Bear’s trail; de pieni Karhunkierros trail (kleine Bear’s trail). De trail loopt grotendeels langs een snelstromede rivier welke we tweemaal via een hangbrug oversteken. Al snel komen we langs een oude watermolen uit 1926 die gebruikt werd om gerst, rogge en mais te malen. De molen is gerestaureerd en toegankelijk voor bezoekers.

Hierna vervolgt de route over een klif langs de kolkende stroomversnellingen Aallokkokoski. Bij een versmalling zien we een prachtige woeste waterval van een meter of 9 breed. We lopen door bovenlangs de rivier en passeren een oude legerhut. Omdat we deels over een klif lopen, kent de route wat dalingen en stijgingen. De uitzichten over de rivier zijn hierdoor prachtig. Als de rivier breder en kalmer wordt, strijken we neer bij een wildernishut om vuur te maken en te lunchen. Na de energie-aanvulling, lopen we direct over een 50 meter lange hangbrug. De tocht vervolgt verder door een bosrijke omgeving met af en toe een prachtig uitzichtpunt.

Moe maar voldaan stappen we weer in de bus terug naar de lodge waar een warme maaltijd én sauna op ons wacht.

Dag 5 Vrij te besteden dag

Vandaag is wederom een vrij te besteden dag. Misschien vind je het leuk om het frisbee-golf parcours in Pyhä eens uit te proberen? Je kunt de volledige 18 holes lopen of zelf een ingekorte versie maken. Het is ook een aanrader om met de oude panoramalift naar de top van de berg te reizen en daar bij het gezellige restaurant Tsokka een heerlijke verse wafel te eten! Kortom, keuze genoeg.

‘s Avond is er een heel speciaal diner in onze eigen kota. We gaan traditioneel een zalm op een plank bij het vuur grillen! Ieder krijgt een taak zodat we gezamelijk de maaltijd bereiden én nuttigen. Beter heb je nooit gegeten ...en zeker niet onder de middernachtzon die hoog aan de hemel staat!

Dag 6 Wandeling Urho Kekkoken National Park - ca 11-14 km

Vandaag bezoeken we het noordelijker gelegen Urho Kekkonen National Park. Na een rit van ca 2 uur komen we aan bij het startpunt van alweer de derde wandeling van deze week. En wederom één in een totaal andere omgeving. Vandaag lopen we vooral over uitgestrekte heuvels waarbij de kans om rendieren tegen te komen zeer groot is. In dit gebied zijn de sporen van de ijstijd goed te zien! Heuvels betekent veel stijgen en dalen, maar nergens wordt het heel steil. Ook passeren we wat ondiepe rivieren en uiteraard stoppen we onderweg weer bij een mooie hut om vuur te maken en te lunchen.

Dag 7 Wandeling Pyhä-Luosto National Park naar Amethistenmijn - ca 12 km (Luosto)

De wandeling van vandaag brengt ons naar Luosto. Hier maken we een wandeling naar de amethistenmijn. Deze open mijn ligt bovenop een berg vanwaar het uitzicht prachtig is. We lopen eerst een vlak stuk door een dicht bos om vervolgens licht bergopwaarts richting de mijn te lopen. Onderweg passeren we diverse mooie vuurplaatsen waar we er een van uitkiezen om te lunchen. In dit gebied zijn veel Kuukkeli’s aanwezig (Taiga gaai), die zeer gewend zijn aan mensen en vaak uit je hand eten. Ze is dan ook niet voor niets symbool van het Pyhä-Luosto National Park.

Bij de amethistenmijn aangekomen lopen we via houten trappen omhoog. Eerst krijgen we een duidelijke uitleg over de amethist en haar toegedichte krachten, daarna mag je zelf je eigen gelukssteen opgraven. Zolang deze in een gesloten hand past, mag je hem meenemen. Een zeer origineel, zelf gevonden souvenir! Na afloop gaat deze laatste wandeltocht vooral bergafwaards.

Bij terugkomst bij de lodge is als beloning de sauna aan het meer al voor ons opgewarmd. Een welkome verrassing na deze mooie week met vele kilometers Lapse wildernis in de benen! Je kunt dan heerlijk genieten van het prachtige uitzicht over het meer van Pyhäjärvi.

‘s Avonds is er alweer het laatste dinerbuffet. Daarna is er vast nog tijd voor een laatste afsluitende borrel bij het kampvuur!

Note: Mocht de energie een beetje op zijn vandaag dan kunnen we ook voor een kortere route van 5km kiezen richting de amethistenmijn.

Dag 8 Reisdag

1

Helaas, vandaag nemen we afscheid van deze prachtige plek in het hoge noorden. Met onze transferbus brengen we je naar de luchthaven van Rovaniemi. Enige uren later sta je weer op Nederlandse bodem. Hopelijk kun je de rust en stilte van Lapland nog even bij je houden...

Nu boeken

DAG-tot-DAG PROGRAMMA

Dag 1
Reisdag
Dag 2
Wandeling in het Pyhä-Luosto National Park
Dag 3
Vrij te besteden dag
Dag 4
Wandeling Oulanka National Park
Dag 5
Vrij te besteden dag
Dag 6
Wandeling Urho Kekkoken National Park
Dag 7
Wandeling Pyhä-Luosto National Park
Dag 8
Reisdag