Zweeds Outdooravontuur

Beleef de mooiste outdoor avonturen aan de westkust van Zweden

Dag 1 | Zondag Aankomst Camping Lagunen

Vanaf Nederland rijd je in een volle dag naar Strömstad. De reis op zich is al een beleving. Afhankelijk van je gekozen route passeer je bruggen of zul je zelfs een boottocht maken. Langzaam verandert het platte landschap van Nederland, Duitsland en Denemarken in een steeds meer heuvelachtig en ruig landschap. Strömstad is vanaf Malmö over de E6 gemakkelijk aan te rijden. Je zult zien dat als je de laatste grote stad Udevalla gepasseerd bent dat het steeds rustiger wordt op de weg.

Aangekomen op camping Lagunen check je in bij de receptie en ontvang je de sleutel van je eigen stuga waar je gedurende het programma verblijft. Om 19 uur word je verwacht in de conferentie ruimte naast de receptie. Hier ontmoet je de reisbegeleider en je mede reisgenoten. Gezamenlijk wordt het programma van de week doorgenomen.

Dag 2 | Maandag Mountainbiketocht langs de kust

We beginnen het actieve programma met een mountainbiketocht langs de kust van Strömstad. Nadat je in de ochtend de fiets hebt ontvangen van de gids oefenen we eerst even kort op het remmen, schakelen, sturen, klimmen en afdalen, zodat je goed voorbereid bent op de tocht. We fietsen op moderne en goed onderhouden, dubbelgeveerde mountainbikes. Je zult zien dat mountainbiken niet moeilijk is, maar vooral heel leuk!

De route volgt afwisselend bospaadjes, onverharde wegen en asfalt. Natuurlijk worden ook de voor Bohuslän zo kenmerkende rotsen aan zee niet overgeslagen. Je zult ogen tekort komen in dit prachtige landschap! Natuurlijk stoppen we onderweg voor een echte Zweedse 'fika' (koffiepauze met wat lekkers). De tocht eindigt rond lunchtijd bij het Lagunen bikepark, vlakbij Lagunen camping. Hier is een vuurplaats waar we gezamenlijk de lunch bereiden. Worstjes grillen boven het vuur, een populaire activiteit in Zweden! 

De echte diehard kan na de lunch zijn skills verder oefenen in het bikepark. Hier zijn o.a. een pumptrack, flowbaan, obstakels om op te oefenen en een 3km lange route door het bos. 

Heb je genoeg gefietst? Dan kun je de rest van de middag en avond gebruiken om bij te komen en te ontspannen. Wellicht is het tijd voor een eerste duik in het water?

Note: De tocht kan worden aangepast naar omstandigheden en conditie. Zodoende is deze voor iedereen met een gezonde basisconditie geschikt.

Dag 3 | Dinsdag Wandeldag langs het Idefjord & Kookavond boven open vuur

Opnieuw een actieve dag! Een klein stukje het binnenland in, vind je een gemarkeerde wandelroute, genaamd 'Kuststigen', oftewel kustpad. Hoewel de naam anders doet vermoeden loop je vandaag in het binnenland en grote stukken door het bos. De route komt echter gedeeltelijk langs het Idefjord en dat wordt beloond met prachtige uitzichten!

Je volgt de route op eigen gelegenheid. Je loopt over bospaden en onverharde wegen. Het hoogtepunt van de route, letterlijk en figuurlijk, is een uitzichtspunt in het uiterste noorden, tegen de grens van Noorwegen. Hier heb je vanaf een heuveltop en uitzichtstoren prachtig zicht over het Idefjord, Noorwegen, de oude én nieuwe Svinsunsbrug die Zweden met Noorwegen verbindt over het Idefjord en bij helder weer in de verte de bergen van Noorwegen. Het uitzicht is hier werkelijk spectaculair! De route vervolgt zijn weg direct langs het idefjord en eindigt bij de oude Svinesundsbrug, de eerste brug over het Idefjord die Zweden verbond met Noorwegen.

De gehele tocht is zeer afwisselend. Het gaat af en toe behoorlijk op en neer dus je zult er waarschijnlijk wel wat stijve spieren aan overhouden. Onderweg kom je diverse plekken tegen waar duidelijk steen gehouwen is. Een lucratieve bezigheid tot ongeveer 1977. Het graniet van deze regio is van een bijzondere samenstelling en kun je door heel Europa tegenkomen in diverse bouwwerken! 

Je hebt de hele dag de tijd en kun je dus op eigen tempo en in alle rust genieten van de omgeving.

Reis je met kinderen? Dan passen we de route aan en maken we een kortere wandeling langs een imposante grot en naar de top van een heuvel met grillplaats en prachtig uitzicht over de bossen, Strömstad en de kust. 

Note: De lengte van de route is afhankelijk van het punt waar je start en is daardoor aan te passen aan (persoonlijke) omstandigheden. De wandeling is dus geschikt voor zowel de ervaren als minder ervaren wandelaar. Je krijgt een lunchpakket mee. Transfers van en naar het start- en eindpunt zijn inbegrepen.

's Avonds is het tijd voor een bijzonder diner, namelijk een kookavond boven open vuur. Op slechts 15 minuten lopen vanaf de camping, gelegen op en heuvel en met prachtig uitzicht over zee en de eilanden ligt een vuurhut. Gezamenlijk maken we vuur en bereiden we een smakelijke maaltijd met diverse, verse ingredienten. Als toetje mogen pannenkoeken natuurlijk niet ontbreken! Terwijl de zon langzaam onder gaat maken we er een smakelijke en gezellige avond van. 

Dag 4 | Woensdag Vrije dag

Na twee actieve dagen is het tijd voor ontspanning. Vandaag zijn er overdag geen activiteiten gepland en kun je zelf bepalen wat je gaat doen. De opties zijn eindeloos. Een bezoek aan de Koster eilanden (Maritiem Nationaal park) is bijvoorbeeld absoluut een bezoekje waard! Of wellicht heb je de smaak te pakken en wil je nog een dagje mountainbiken of wandelen? Bijvoorbeeld een wandeling naar 'Älgfallet', een waterval van maar liefst 46 meter hoog. De reisbegeleider kan je oneindig veel tips geven over de mogelijkheden. Natuurlijk kun je deze dag ook gebruiken om te genieten op of aan het water. Op de camping kun je o.a. sup boards huren. 

Dag 5 | Donderdag Kayaktocht langs de eilanden & sauna + hottub avond

's Ochtends word je door een gids opgewacht op het strand voor een mooie kayaktocht langs de diverse eilanden voor de kust van Strömstad. Eerst krijg je een volledige uitrusting. Kayak, peddel en zwemvest. We peddelen samen langs de ontelbare eilandjes. Je zult zien dat de wereld er zo laag vanaf het water weer heel anders uitziet. Het water is extreem helder. Oesters, vissen, krabben, zeesterren... je kunt ze allemaal zien! Onderweg meren we aan op een strand van een eiland en eten we onze meegebrachte lunch. In Zweden kennen we geen haast dus bij mooi weer kunnen we gerust ook nog even een duik in het water nemen! 

We sluiten de actieve week af met een ulieme beloning: een houtgestookte sauna en hottub op de camping, direct aan het water. Tussendoor afkoelen is eenvoudig, vanaf de stijger plons je zo het water in. In het authentieke, rode boothuis direct naast de sauna, wordt het avondeten geserveerd. Kreeften en garnalen! Verser dan hier vind je ze niet.

Dag 6 | Vrijdag Afreis dag

1

Helaas, aan al het goede komt een einde! Het is tijd om afscheid te nemen van de groep en Strömstad. De stuga's dien je uiterlijk om 10 uur te verlaten. Als je geen eindschoonmaak hebt bijgeboekt dien je de stuga zelf schoon te maken. 

Heb je echter nog geen genoeg gekregen van Strömstad en omgeving? Dan kun je uiteraard nog een paar nachten bijboeken! Onder het Kopje 'Data & prijzen' vind je de mogelijkheden. 

Nu boeken

DAG-tot-DAG PROGRAMMA

Dag 1
Aankomst Camping Lagunen
Dag 2
Mountainbiketocht langs de kust
Dag 3
Wandeldag langs het Idefjord & Kookavond boven open vuur
Dag 4
Vrije dag
Dag 5
Kayaktocht langs de eilanden & sauna + hottub avond
Dag 6
Afreis dag